Kvinnedagen, fra en manns perspektiv.

8. mars 2019 er en spesiell kvinnedag. På ett år har nemlig en av de viktigste likestillingskampene nok en gang blitt utfordret; kvinnens rett til å bestemme over egen kropp.

smiling woman
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

I dag skal vi vel også høre de klassiske meningene som “likestilling har gått for langt”, og “kvinnene i Norge må slutte å klage, det er mye verre andre steder”. Vel, til det har jeg følgende å si;

Likestilling og rettferdighet kan aldri gå for langt. Det er umulig. De tilfellene der man kan være i nærheten av å hevde noe sånt, er når likestillingens mål er preget av utfall og ikke mulighet. Med det mener jeg at man må jobbe for like muligheter, ikke likt resultat.

Nok om det. Kvinner i Norge har definitivt fortsatt mye å rope for. For likestillingen her i landet har ikke “gått for langt”. Når man i det herrens år 2019 opplever at den aller viktigste kvinnekampen, kontroll over egen reproduksjon, igjen blir utfordret – ja da er det på tide å brette opp ermene!

Slik jeg ser det er nettopp denne kampen som symboliserer kvinnekamp for meg. Det gjelder like mye i Norge som i Somalia, eller hvor som helst. Hvis kvinner får kontroll over egen reproduksjon vil svært mange flere kvinner få seg utdanning, jobb og et fritt liv.

KrF, det mest konservative partiet i Norge når det kommer til likestilling, har nå gått inn i regjering. Vi vet at de vil mye mer enn det de har fått til. Deres regjeringspartnere har så langt bremset de mest kvinnefiendtlige forslagene fra Ropstad og co, men jeg er redd for hva de er villig til å forhandle om – bare for å få støtte for billig bensin, sprit og ytterligere skatteletter for de aller rikeste. Blir det neste kvinnens underliv?

Og la det ikke være noen tvil om hva de mest konservative Krf’erne er ute etter; en komplett radering av abortloven. De kan prøve å snakke det bort så mye de vil, men det er et faktum de ikke kommer unna. Ropstad og Bollestad er noe helt annet enn Hareide. Og det er der vi er nå.

Kvinnedagen har absolutt ikke utspilt sin rolle, den er mer relevant enn på lenge. Kvinner må dessverre kjempe litt hardere enn oss menn fortsatt. Det gjelder arbeid, lønn og ikke minst lederverv.

Så gratulerer med dagen, alle kvinner! Dere har oppnådd mye, men det er fortsatt mye å kjempe for!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s